Sorø Stolefabrik
Forside
Profil
Produkter
Designere
   Jørgen Gammelgaard
   Flemming Hvidt
   Holger Jensen
   Larsen og Madsen
   Morten Røjel
Kontakt
Jobs
Lagersalg
Lev. betingelser
Håndbog
BRUNO HANSEN
Jørgen Gammelgaard


Jørgen Gammelgaard stod i spidsen for en generation af dygtige møbeldesignere, som har deres baggrund i den gamle mesterlære. For Jørgen Gammelgaard's vedkommende foregik denne vigtige del af den faglige forberedelse hos C.B. Hansen i København.
Siden kom Jørgen Gammelgaard på Kunsthåndværkerskolen og derefter fulgte et par år som hospitant på Kunstakademiets møbelskole hos Poul Kjærholm og Ole Wanscher. Derefter tegnestuearbejde med inventaropgaver hos Arne Jacobsen, Mogens Koch, Steen Eiler Rasmussen og Jørgen Bo.

I 1982 begyndte Jørgen Gammelgaard sit samarbejde med Børge Schiang, hvilket resulterede i hans mest succesrige design til dato, karmstolen, der er et hovedværk i nyere dansk møbelkunst.

Jørgen Gammelgaard modtog i 1986 Dansk Designråds Årspris og Kunsthåndværkerrådets Årspris samt i 1991 ID-prisen for 'Skagen'-karmstolen.
I september 1987 blev Jørgen Gammelgaard udnævnt til professor for møbelskolen på Det Kgl. Danske Kunstakademi.

Fælles for det omfattende bordprogram i træ er det trekantede profilerede bordben med fingerskarrings-samlingen, der hjælper træet til at komme omkring hjørnet med maksimal styrke og tilføjer møblet karaktér og egenart. Jørgen Gammelgaard's træmøbler fremstilles i ahorn, bøg og kirsebær.

Karmstolene i træ (1983) og metal (1985) har den halvcirkulære træryg og det vandrette sæde til fælles. Disse egenskaber giver brugeren mulighed for uhindret retningsskift. 'Skagen'- karmstolen er, både ved konstruktion og ved materialevalg, klart opdelt i bærende og bårne elementer: stel af stål bærer, sæde og ryg af træ bæres. Karmstolenes ryg og højden på bordpladerne er i samme plan, hvilket tillader aflastede vandrette armbevægelser. Ved oprydning og rengøring kan karmstolene ophænges på bordkanten.

Den til 'Skagen'-karmstolen tilhørende bordserie (1988/89) har detaljer og dimensioner, der er formet ud fra ønsket om et spændende samspil med den lette karmstol. Det kraftige rørstel er skåret i gehring, så det klart og mar-kant går vinkelret ind under pladen. Bordpladen med den affasede kant fremtræder meget let, idet den er monteret på rondeller og således svæver 5 mm over stellet. Den runde søjlefod, sammensat af fire trekanter, er et alternativ, der hvor der stilles specielle krav til fx fri stoleplacering, plads, rengøring mv.

Bordpladerne fremstilles med overflader i ahorn, bøg, kirsebær og laminat.

Reolskabene (1987/88) er fritstående og velegnede som rumdannende elementer. Seriens fem varianter i højden 110 cm er ideelle som ståarbejdspladser eller til skrankefunktion. Reolskabene fremstilles i ahorn. Tilbehørsprogrammet af hvide metalhylder og -bakker er pulverlakerede.

Professor Jørgen Gammelgaard:
"Produkterne skal være lette og retningsfrie, selvstændige enheder i skulpturel virkende form. De skal have stor funktionsfleksibilitet i både privat og offentlig sammenhæng. De enkelte komponenter skal fremtræde overskuelige og være afsluttede i sig selv, så de kan gentages. Vandrette linier skal være fremherskende og dermed give ro og lade produkterne underordne sig rum og mennesker."

For yderligere information om Professor Jørgen Gammelgaard: Tryk her

Nyhedsbrev